Winnaar Goeree-Overflakkee krijgt S&S trofee

De 10e Schout & Schepenen race is op een natte en winderige Krabbenkreek gewonnen door de gemeente Goeree-Overflakkee. Uit handen van de commissaris van de Koning in Zeeland Han Polman, ontving burgemeester Ada-Grootenboer-Dubbelman de trofee. De gemeente Goeree-Overflakkee was tweemaal tweede tijdens voorgaande edities, maar won dit jaar de trofee met veel overtuiging. Schipper Joost Poelmann stuurde zijn Schokker ‘Snoeshaan’ behendig door het deelnemersveld en zette de snelste tijd neer. Uniek dit jaar is dat de gehele top 3 van winnende gemeenten, vrouwelijke burgemeesters heeft.

Watersport ontwikkeling

aquarel_cadzand-maritiem

De ochtend van de Schout & Schepenen race stond traditiegetrouw in het teken van Hét Palaver. Een zaal met zo’n 160 bestuurders, watersport vertegenwoordigers en andere relevante stakeholders werden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de watersport sector door Rob Vrolijks, watersportconsultant. De watersport markt vergrijst. Naast traditionele jachthavens ontwikkelt de sector zich met andere vormen van watersport, andere vormen van verblijfsrecreatie en natuurbeleving. Aan gemeentebesturen in het Deltagebied de schone taak om buiten de bestaande kaders te denken. Wonen, recreëren, watersport, natuurbeleving en waterbeheer worden meer en meer op innovatieve manieren geïntegreerd. Bij het maken van plannen en regels moet daar meer rekening mee worden gehouden. Een mooi voorbeeld van een nieuw type jachthaven met samenwerking tussen waterschap, gemeente en privaat bedrijfsleven is het project Yacht@Cadzand-Bad in Sluis.

Stefan Coppers

Foto: Laurens Morel

Keynote spreker op Hét Palaver was Stefan Coppers, de onboard reporter van Team Brunel tijdens de Volvo Ocean Race 2014-2015. In zijn soms overdonderende presentatie nam hij de aanwezigen mee in de wereld van het topzeilen. Afzien, pijn, zeeziekte, ongemak, maar ook kameraadschap, adrenaline, schoonheid en energie. Voor velen een weergaloos inspirerend verhaal. In de middag nam Stefan de 50 kinderen in het kinderprogramma van de dag ook mee in zijn verhaal.

De race

DSC_2202

De wedstrijd bestond dit jaar uit 15 deelnemende gemeenten, verdeeld over 17 historische platbodems zoals Hengsten, Schokkers, Boeiers, Schouwen en Hoogaarsen. Vanwege het lustrum van de race werd het startschot gegeven door de drie provincies gezamenlijk: commissaris van de Koning in Zeeland Han Polman, commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit en gedeputeerde en eerste loco voor de commissaris van de Koning in Noord-Brabant Bert Pauli. De drie heren deden ook de prijsuitreiking na afloop. De 10e plaats: de gemeente Steenbergen op de Hengst TH49 van schipper Cor Gravemaker werd geëerd ter gelegenheid van de 10e editie van het evenement. Als derde eindigde de gemeente Hellevoetsluis die voeren op de Hoogaars Swarte Paerel van schipper Danker Rijk en als tweede finishte de gemeente Sluis op de Schokker Droncke-oort van schipper Dirk van Duivendijk.

DSC_2650

_DSC0459

Organisatie

De organisatie van de Schout & Schepenen race is in handen van de Stichting Schout & Schepenen race en Watersportvereniging Sint-Annaland, daarbij ondersteund door diverse participanten: provincie Noord-Brabant, provincie Zeeland en de provincie Zuid-Holland, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen REWIN en NV Economische Impuls Zeeland, Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta, Rijkswaterstaat/Deltaroute, Robbe financieel Raadgevers, KWS Infra en Mariteam Shipyard. Gemeente Tholen is host gemeente, Steenbergen, Drimmelen en Goeree-Overflakkee co-host gemeenten. Verder werd deze dag mogelijk gemaakt door Waterrecreatie Nederland, Van Dantzig Communicatiepartners en de vele vrijwilligers van WSV Sint-Annaland.