SINT-ANNALAND De zevende editie van de Schout & Schepenen race op zaterdag 15 juni jongstleden is gewonnen door de gemeente Tholen. Burgemeester Nuis ontving tijdens de feestelijke prijsuitreiking uit handen van de Zeeuwse commissaris van de Koning Han Polman de fraaie Schout & Schepenen wisselbokaal. Eerder op de dag werd de bokaal die vorig jaar door de gemeente Drimmelen werd gewonnen op ludieke wijze teruggebracht.

Burgemeester Nuis van Tholen ontvangt S&S bokaal van CdK Polman Foto: Anusjka Martens

Burgemeester Nuis van Tholen ontvangt S&S bokaal van CdK Polman
Foto: Anusjka Martens

Aan dit evenement namen op zaterdag 15 juni ca. 80 gemeentebestuurders van 20 gemeenten uit de Zuidwestelijke Delta (burgemeesters en wethouders) deel. De Schout & Schepenen race werd vanuit Sint-Annaland georganiseerd door watersportvereniging St Annaland en speelde zich af op de Krabbenkreek en de Oosterschelde. Door de harde wind werd de wedstrijd afgelast maar zorgden de historische schepen met de enthousiaste, gemeentelijke bemanningen voor een ware Schout & Schepenen Parade.

De ochtend van de Schout & Schepenen race stond traditiegetrouw in het teken van het Zeeuws Palaver. Ten overstaan van een zaal met bijna 200 bestuurlijk en watersport vertegenwoordigers en andere relevante stakeholders gaven de drie provincies Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland hun visie op de watersporteconomie in het Deltagebied. Van het samenwerkingsinitiatief Waterpoort tot het Integraal Ruimtelijk Programma Goeree-Overflakkee en de vaarroute kaart voor het gehele gebied. De watersport is een sector met een economisch belang van 3,9 miljard euro. Samenwerking als sleutel voor het succes in de watersport economie, denken zonder grenzen in het Deltagebied. De Antwerpse Schepen Rob Van de Velde gaf een inkijk in de succesvolle ontwikkeling van ‘het Eilandje’ in de Schelde bij Antwerpen. Conclusies van het Zeeuws Palaver zijn evident: samenwerken, grenzen slechten en zo concreet mogelijk aan de slag gaan. Niet morgen, maar nu. De kansen liggen er, crisis of geen crisis.

’s-Middags gingen alle gemeentebesturen op historische platbodems het water op. Omdat de zeilrace was afgelast, kregen de deelnemers een open opdracht mee om zoveel mogelijk indruk te maken op de jury. Deze concludeerde na rijp beraad dat de gemeente Tholen, die als host-gemeente al jarenlang gastheer is van de race en al die jaren met een bijna voltallig college mee doet, de wisselbokaal verdiende. De gemeente Tholen voer mee op de Elisabeth, een Zeeuwse Schouw van schipper Bram Nonnekens. Gemeente Tholen was de nummer 1 van de top 6 gemeenten in de beoordeling, deze gemeenten kregen voor hun prestatie een speciaal schildje van de Schout & Schepenen race 2013 en uiteraard lovende woorden van de commissaris van de Koning Han Polman: 1. Tholen; 2. Moerdijk; 3. Steenbergen; 4. Borsele; 5. Middelburg; 6. Sluis

De overige 14 gemeenten eindigden ex aequo net buiten de top 6. Ook zij kregen uit handen van de commissaris van de Koning het speciale schildje van de memorabele race.